Fiche de Laurent Bouby

Laurent Bouby
Professeur - Université de Montpellier
- Publications
Publications
Miguel Tarongi, Laurent Bouby, Vincent Bonhomme, Natàlia Alonso. Which pulse is it? Identifying archaeological legumes seeds by means of biometric measurements and geometric morphometrics. Vegetation History and Archaeobotany, 2023, 33, pp.5-14. ⟨10.1007/s00334-023-00953-x⟩. ⟨hal-04214579⟩
Max André, Laurent Bouby, Jean-Michel Boursiquot, Alain Carbonneau, Jean-Pierre Garcia, et al.. L’aventure des cépages. Mairie de Dijon, 24 p., 2023. ⟨hal-04975018⟩
Marine Jeanjean, Cyprien Mureau, Silvia Valenzuela-Lamas, Ariadna Nieto Espinet, Sergio Jiménez Manchón, et al.. 8000 Years of morphometric evolution of sheep, goat and pig in the northwestern Mediterranean basin. The Holocene, In press, ⟨10.1177/09596836251313633⟩. ⟨hal-04948787⟩
Nicolas Bernigaud, Alberte Bondeau, Joel Guiot, Laurent Bouby, Frédérique Bertoncello, et al.. Reconstructing vineyard’s geography, yields and profitability of wine production in Roman empire: new insights of spatial-analysis, Agent-based modelling, and climate-vegetation models. Emlyn Dodd; Dimitri Van Limbergen. Methods in Ancient Wine Archaeology, Scientific approaches in Roman contexts, Bloomsbury, pp.215-226, In press. ⟨halshs-03924342⟩
Laurent Bouby, Roberto Bacilieri, Caroline Schaal, A. Schlumbaum, N. Wales. La vigne cultivée à Charavines : une variété typique des Alpes d’après les recherches archéo-génétiques. L’habitat fortifié de Colletière à Charavines et le pays du lac de Paladru au XIe siècle, Presses universitaires de Caen (Publication du Craham / série antique et médiévale), pp.382-384, 2023. ⟨hal-04932138⟩
Laurent Bouby, Philippe Marinval. Fruits, légumes et légumineuses à Lugdunum et dans le monde romain. Éditions Libel. Une salade, César ? La cuisine romaine de la taverne au banquet, Batigne Vallet, C.; Desbat, A., pp.106-108, 2020, 978-2-491924-01-0. ⟨hal-04930021⟩
Laurent Bouby, Manon Cabanis, Philippe Marinval. Les céréales produites et consommées. C. Batigne; A. Desbat. Une salade, César ? La cuisine romaine, de la taverne au banquet, Libel Editions, pp.23-25, 2020, 978-2-491924-01-0. ⟨halshs-04930007⟩
Yasmina Chaid-Saoudi, Samuel Bédécarrats, Ichraq Larbi, Kerry Sayle, Maëlle Couvrat, et al.. Naître et grandir dans l’Algérie préhistorique. Premières approches biogéochimiques sur des sépultures du site de Columnata (XI-IXe mill. BP, Tiaret, Algérie).. 1850eme Réunion Scientifique de la Société d’Anthropologie de Paris, Jan 2025, Paris, France. Bulletins et Mémoires de la Société d’Anthropologie de Paris, 2025. ⟨hal-04782275⟩
Laurent Bouby, Marinval Philippe, Rovira Núria. Late Neolithic plant subsistence and farming activities on the southern margins of the Massif Central (France). The Holocene, 2020, 30 (5), pp.599-617. ⟨10.1177/0959683619895576⟩. ⟨hal-04892936⟩
Laurent Bouby, Marie-Pierre Ruas, Cristina San Juan - Foucher, Pascal Foucher. Séchage ou grillage de glands et d’orge au premier âge du Fer : données carpologiques du site pyrénéen de l’abri Sous-les-Rideaux (Lespugue, Haute Garonne). Gandelin Muriel. Pêle-Mêle. Textes offerts à Jean Vaquer, Archives d'Ecologie Préhistorique, pp.85-100, 2024, 978-2-35842-035-8. ⟨hal-04871421⟩